Hoe kun je een administratief medewerker worden?
Hoe kun je een administratief medewerker worden?

6 juli 2023

Hoe kun je een administratief medewerker worden?

Sta jij te springen om een carrière in de administratieve wereld? Hier lees je alles wat je moet weten over de functie van een administratief medewerker! In de volgende blog geven wij je namelijk graag uitgebreid antwoord op de volgende vraag; hoe kun je een administratief medewerker worden?

Wil je liever eerst meer weten over wat een administratief medewerker precies is? Lees dan onze blog "wat is een administratief medewerker?"

Een carrière als administratief medewerker kan een uitstekende keuze zijn voor mensen die graag georganiseerd werken en een ondersteunende rol willen bekleden binnen een bedrijf. Administratieve medewerkers zijn vaak de ruggengraat van een organisatie, waarbij ze zorgen voor een soepele werking van de dagelijkse processen door het beheren van documenten, het bijhouden van gegevens en het coördineren van meetings en afspraken. Hoe kun je een administratief medewerker worden? Deze blog bespreekt de stappen om administratief medewerker te worden, de vereisten voor deze functie en de verschillende carrièremogelijkheden in dit vakgebied.

Welke skills heb jij nodig?

Vaardigheden en eigenschappen van een administratief medewerker zijn cruciaal voor het succesvol uitvoeren van deze functie. Om administratief medewerker te worden, is het belangrijk om te beschikken over een mix van harde en zachte vaardigheden.

Technische vaardigheden: Administratief medewerkers moeten goed kunnen omgaan met computers en kantoortechnologie. Competenties van een administratief medewerker omvatten het beheersen van Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) en andere administratieve software zoals ERP-systemen (Enterprise Resource Planning). Daarnaast is ervaring met gegevensinvoer en basiskennis van boekhouding echt een groot pluspunt.

Organisatorische vaardigheden: Een van de belangrijkste kwaliteiten van een administratief medewerker is het vermogen om goed georganiseerd te zijn. Dit betekent het effectief beheren van tijd, prioriteiten stellen en multitasken zonder aan nauwkeurigheid in te boeten.

Communicatieve vaardigheden: Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor administratieve functies. Een administratief medewerker moet zowel mondeling als schriftelijk kunnen communiceren om effectief samen te werken met collega's en klanten.

Persoonlijkheidskenmerken: Persoonlijkheidskenmerken die belangrijk zijn voor deze rol zijn onder andere nauwkeurigheid, geduld, flexibiliteit, en een proactieve houding. Deze kenmerken helpen een administratief medewerker om goed te functioneren in een dynamische werkomgeving.

Tips voor het ontwikkelen van deze vaardigheden en competenties: Je kan cursussen volgen in Microsoft Office, werken aan je soft skills door middel van communicatie- en time management-trainingen, en ervaring opdoen door middel van stages of tijdelijke functies in administratieve ondersteuning.

Welke opleidingen zijn goed voor jou?

Opleiding voor administratief medewerker varieert afhankelijk van de organisatie en de complexiteit van de administratieve taken. De meeste werkgevers vragen ten minste om een middelbare school diploma (VMBO, HAVO of VWO). Een MBO-opleiding, zoals "Administratief Medewerker" (MBO-niveau 2 of 3) of "Secretaresse" (MBO-niveau 3 of 4), biedt een sterke basis.

Relevante opleidingen en trainingen:

MBO-opleidingen: Deze bieden praktische kennis en vaardigheden die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. Een opleiding tot "Management Assistent" of "Office Manager" kan ook waardevol zijn voor meer gespecialiseerde rollen.

Trainingen en cursussen: Er zijn tal van korte cursussen beschikbaar, zoals administratieve software trainingen (bijv. Excel Advanced), basiscursussen, boekhouden, en communicatievaardigheden.

Certificeringen: Het behalen van certificaten, zoals "Basiskennis Calculatie" (BKC) en "Basiskennis Boekhouden" (BKB), kan een pluspunt zijn.

Tips voor mensen die nog geen relevante opleiding hebben gevolgd: Overweeg een deeltijdopleiding of een avondcursus. Ook online opleidingen kunnen een flexibele optie zijn om de benodigde kennis op te doen.

Benieuwd wat jij gaat verdienen als administratief medewerker? We vertellen je er alles over in onze blog: "salaris administratief medewerker"

Carrièremogelijkheden

Carrièremogelijkheden in administratief medewerker functies zijn divers en bieden veel groeipotentie. Het loopbaantraject begint vaak bij een junior administratieve rol, zoals administratief assistent, en kan doorgroeien naar meer gespecialiseerde functies zoals secretaresse, management assistent, of office manager.

Groeipotentieel en toekomstperspectieven:

Junior naar Senior rollen: Administratieve medewerkers kunnen doorgroeien naar senior posities door ervaring en aanvullende scholing.

Specialisaties: Specialisatiegebieden zoals HR-administratie, financiële administratie, of projectadministratie bieden extra groeikansen.

Leidinggevende functies: Voor ambitieuze administratieve medewerkers is de functie van office manager of teamleider een mogelijkheid.

Tips voor groei: Volg cursussen die gericht zijn op specifieke kennisgebieden, zoals HR of boekhouding, en zoek mentor- of coaching mogelijkheden binnen je organisatie.

Waar kun jij aan de slag?

De werkomgeving van een administratief medewerker varieert afhankelijk van de sector en het type organisatie. Administratief medewerkers werken vaak in kantooromgevingen, maar de aard van het werk kan verschillen.

Werkplek en werktijden:

Type werkplek: Administratieve medewerkers kunnen werken in verschillende omgevingen, zoals bedrijven, overheidsinstanties, scholen, ziekenhuizen, of non-profitorganisaties.

Werktijden: De werktijden van een administratief medewerker zijn meestal reguliere kantooruren, maar kunnen variëren afhankelijk van de sector. Arbeidsomstandigheden: De arbeidsomstandigheden zijn doorgaans comfortabel, maar kunnen soms veeleisend zijn als er deadlines zijn of als er veel administratieve taken moeten worden afgehandeld.

Invloed op werk en carrière: De omgeving waarin je werkt kan invloed hebben op je werkdruk, de taken die je uitvoert, en de mogelijkheden voor groei binnen de organisatie.

Tips om jouw carrière de ruimte in te schieten

De volgende tips om administratief medewerker te worden richten zich niet alleen op het behalen van de juiste kwalificaties, maar ook op een voortdurende persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen dit vakgebied.

Praktische tips en adviezen:

Blijf leren: Blijf op de hoogte van de nieuwste administratieve software en technologieën. Overweeg om aanvullende trainingen en cursussen te volgen. Netwerk binnen de industrie: Een sterk professioneel netwerk kan je helpen nieuwe kansen te ontdekken en waardevolle contacten te leggen. Werk aan je soft skills: Effectieve communicatie, probleemoplossing en timemanagement zijn essentieel voor succes. Oefen deze vaardigheden zowel op als buiten de werkvloer. Mentorschap: Een mentor in je vakgebied kan waardevolle begeleiding bieden en helpen om je carrière een boost te geven. Efficiëntie en nauwkeurigheid: Verbeter je efficiëntie door gebruik te maken van tools zoals projectmanagement software en ontwikkel een nauwgezette werkstijl.

Door deze stappen te volgen en je vaardigheden voortdurend te ontwikkelen, kun je niet alleen een effectieve administratief medewerker worden, maar ook je carrière verder opbouwen in deze veelzijdige en belangrijke rol.

Sollicitatieproces

Het sollicitatieproces – solliciteren als Administratief medewerker.

Ben je geïnteresseerd in één van onze vacatures voor administratief medewerker? Solliciteer dan direct en begin snel aan je nieuwe uitdaging! Gemiddeld hebben onze kandidaten binnen 2 weken een nieuwe baan.

Het proces is eenvoudig: 1. Vul het formulier in en upload eventueel je CV. 2. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op, afspraak is afspraak! 3. Is er een match met de vacature? Tijd voor een kennismaking bij ons op kantoor. 4. Nog steeds enthousiast? Wij stellen je voor aan onze opdrachtgever. 5. Je mag op gesprek bij de opdrachtgever. 6. Gefeliciteerd, je bent aangenomen! Een aanbieding volgt.

Aan de slag!

Klaar om je volgende stap te zetten als Administratief medewerker? Bekijk onze actuele vacatures en solliciteer vandaag nog! We zorgen voor een snel en efficiënt sollicitatieproces en nemen binnen 1 werkdag contact met je op. Jouw nieuwe baan als administratief medewerker wacht op je!

Wil jij direct solliciteren naar een functie als Administratief medewerker? Bekijk onze vacatures!