Salaris administratief medewerker
Salaris administratief medewerker

4 juli 2023

Salaris administratief medewerker

Ben je geïnteresseerd in het beroep administratief medewerker? Dan is het ook logisch dat je wilt weten wat je kunt verwachten qua salaris. In deze blog gaan we dieper in op het salaris van een administratief medewerker.

We bespreken het gemiddelde salaris van een administratief medewerker, de invloed van de locatie en sector, de rol van ervaring en opleiding, het salaris per opleidingsniveau en geven je handige tips om je salaris te verhogen!

Gemiddeld salaris administratief medewerker

Wat verdient een administratief medewerker? Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, maar over het algemeen ligt het gemiddelde loon van een administratief medewerker tussen de € 2.000,- en € 2.600,- bruto per maand op basis van een fulltime baan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts een gemiddelde is en dat individuele salarissen hoger of lager kunnen uitvallen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Locatie en sector

Naast het gemiddelde salaris is de locatie waar je werkt van invloed op je salaris als administratief medewerker. In grote steden en regio's met hogere kosten van levensonderhoud, zoals Amsterdam of Utrecht, kunnen de salarissen iets hoger liggen dan in kleinere steden of landelijke gebieden. Bovendien kan de sector waarin je werkzaam bent ook van invloed zijn op je salaris. Sommige sectoren, zoals de financiële dienstverlening of de IT-sector, bieden vaak hogere salarissen dan bijvoorbeeld de non-profitsector.

Ervaring en opleiding

Een andere belangrijke factor die van invloed is op het salaris van administratieve medewerkers is natuurlijk de ervaring die je meebrengt. Over het algemeen geldt dat hoe meer werkervaring je hebt met administratieve taken, hoe hoger je salaris zal uitvallen. Naarmate je meer jaren in het vak hebt doorgebracht en waardevolle vaardigheden hebt ontwikkeld, is de kans groter dat je in aanmerking komt voor hoger betaalde posities binnen het administratieve domein. Zo kan je, afhankelijk van je ambities, ook doorgroeien naar een functie als senior administratief medewerker, financieel administratief medewerker, secretarieel medewerker of commercieel medewerker.

Opleiding

Opleiding speelt ook een rol bij het bepalen van het salaris. Hoewel er geen specifieke opleidingseisen zijn om aan de slag te gaan als administratief medewerker, kan het behalen van een mbo opleiding op het gebied van administratie of een aanverwante studie je kansen vergroten op een hoger salaris.

Certificaten

Daarnaast kunnen aanvullende certificeringen en trainingen ook een positieve invloed hebben op je salaris als administratief medewerker. Door jezelf voortdurend bij te scholen en relevante certificaten te behalen, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar ook je waarde op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn vaak bereid om hogere salarissen te bieden aan medewerkers met aanvullende kwalificaties, omdat zij het belang erkennen van goed opgeleid personeel.

Administratief medewerker salaris per opleidingsniveau

Nu je op de hoogte bent van het belang van opleiding en certificeringen, laten we eens kijken naar het salarisniveau op basis van verschillende opleidingsniveaus voor administratief medewerkers.

Middelbare school diploma:

Als je aan de slag gaat als administratief medewerker met een middelbare schooldiploma, kun je een instapsalaris verwachten rond de € 2.000,- bruto per maand.

MBO-diploma:

Met een MBO-diploma in een relevant vakgebied, zoals administratie of secretariële studies, kun je een hoger salaris verwachten dan iemand met alleen een middelbare schooldiploma, je mag je onderhandeling zeker inzetten boven de € 2.200,-bruto per maand. Je kennis en vaardigheden op het gebied van administratief werk zullen beter aansluiten bij de eisen van de functie, wat je waarde verhoogt.

HBO-diploma:

Als je ervoor kiest om een Hbo-opleiding te volgen in bijvoorbeeld bedrijfskunde of management, openen er zich mogelijkheden voor administratieve functies op een hoger niveau, zoals teamleider of coördinator van een administratieve afdeling. Dit kan gepaard gaan met een hoger salaris, dat ver boven het gemiddelde kan liggen. De hierbij aan salarissen rond de € 2.800,- - € 3.000,- bruto per maand.

Tips om het salaris te verhogen

Wil je graag je salaris als administratief medewerker verhogen? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

Blijf jezelf ontwikkelen:

Als je werkt in de administratie zijn aanvullende certificeringen en trainingen waardevol. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied en investeer in je professionele groei.

Zoek naar specialisaties:

Overweeg om je te specialiseren in een bepaald domein binnen administratie, zoals boekhouding, financiële administratie, HR of projectmanagement. Specialisatie kan je waarde vergroten en kan resulteren in hogere salarisvooruitzichten.

Toon initiatief:

Een administratief medewerker houdt ervan om proactief bezig te zijn. Je beschikt over een breed takenpakket, en neemt verantwoordelijkheid voor extra taken en projecten. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent en bereid bent om een stapje extra te zetten, wat kan worden beloond met een hoger salaris.

Onderhandel slim:

Wanneer je een nieuwe baan aanneemt of in aanmerking komt voor een salarisverhoging, durf dan gerust te onderhandelen. Doe onderzoek naar salarisindicaties in jouw regio en sector, zodat je een goed beeld hebt van wat redelijk is. Onderhandel op basis van je ervaring, vaardigheden en prestaties.

Salaris administratief medewerker conclusie

Kortom, het salaris van een financieel administratief medewerker kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder locatie, sector, ervaring en opleiding. Het gemiddelde salaris ligt doorgaans tussen de € 2.000,- en € 2.600,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Het is belangrijk om te onthouden dat je salaris niet alleen afhankelijk is van externe factoren, maar ook van je eigen inzet en groei. Naast jouw administratieve werkzaamheden kan je jezelf voortdurend bij scholen, certificeringen behalen en je vaardigheden verbeteren, zo vergroot je je waarde als administratief medewerker en kun je mogelijk hogere salarissen verwachten.

Daarnaast is het ook nuttig om te streven naar specialisaties binnen het vakgebied en om proactief initiatief te tonen. Naast jouw ondersteunende functie als administratief medewerker, kan het nemen van extra verantwoordelijkheden en het tonen van motivatie worden beloond met hogere salarisvooruitzichten.

Bij het onderhandelen over salaris, of het nu gaat om een nieuwe baan of een salarisverhoging, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en te weten wat redelijk is op basis van jouw ervaring en prestaties. Doe grondig onderzoek naar salarisindicaties in jouw regio en sector, zodat je sterker staat tijdens de onderhandelingen.

Onthoud dat salaris slechts een onderdeel is van de totale arbeidsvoorwaarden. Andere aspecten zoals secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werkplezier en een goede werkomgeving kunnen ook van invloed zijn op je algehele tevredenheid in je functie als administratief medewerker.

We hopen dat deze blog je nuttige inzichten heeft gegeven in het salarislandschap van administratief medewerkers. Onthoud dat elk individu uniek is en dat salaris afhankelijk is van meerdere factoren. Door jezelf te blijven ontwikkelen en te streven naar groei, kun je jouw kansen op een bevredigend salarisniveau vergroten in deze boeiende en essentiële functie.

Vacatures voor administratief medeweker

Bekijk ze direct!

Heb je nog andere vragen over het salaris van administratief medewerkers of gerelateerde onderwerpen? Laat het ons weten en we helpen je graag verder!