Wat is een administratief medewerker?
Wat is een administratief medewerker?

7 juni 2024

Wat is een administratief medewerker?

Wat leuk dat je bent beland bij onze blog over het beroep van een administratief medewerker! Wil jij een start maken in je carrière als administratief medewerker? Of, werk jij al binnen de administratie en ben je benieuwd naar een mogelijke vervolgstap?

In deze blog gaan we je alles vertellen over wat een administratief medewerker precies doet, hoe jij er een kan worden en wat je kan verwachten als je voor deze carrière kiest. Lees gerust verder.

Wat is een administratief medewerker?

Een administratief medewerker is echt een essentiële schakel binnen een organisatie. Het is een rol waarbij je veel diverse ondersteunende werkzaamheden verricht. Een administratief medewerker ondersteunt vaak verschillende afdelingen en zorgt ervoor dat de dagelijkse gang van zaken soepel verloopt.

Of het nu gaat om het beheren van documenten, het beantwoorden van telefoontjes, het plannen van afspraken of het verwerken van gegevens, een administratief medewerker is altijd bezig om de operationele processen efficiënt te laten verlopen.

Wat doet een administratief medewerker?

Als administratief medewerker ben jij dus verantwoordelijk voor diverse administratieve handelingen. De taken en functie eisen van een administratief medewerker kunnen variëren afhankelijk van de organisatie waarin hij of zij werkzaam is.

Enkele veelvoorkomende verantwoordelijkheden zijn:

- Het bijhouden van geautomatiseerde systemen en het organiseren van documenten en administratieve gegevens.

- Het plannen en coördineren van vergaderingen en afspraken.

- Receptie werkzaamheden als het ontvangen en doorverwijzen van bezoekers.

- Het verwerken en archiveren van gegevens.

- Werken als administratief medewerker gaat samen met heel veel correspondentie. Jij beheert deze, zowel per post als per email.

Werk je als administratief medewerker binnen de financiële sector? Bijvoorbeeld als financieel administratief medewerker? Dan help je ook bij financieel administratieve taken, zoals; boekhoudkundige taken, facturen opmaken, het bijhouden van kasboeken en andere delen van de financiële administratie.

Hoe word je administratief medewerker?

Om een administratief medewerker te worden, zijn er geen strikte formele vereisten. Vaak wordt er gevraagd naar een middelbareschooldiploma of mbo opleiding administratief medewerker, maar in sommige gevallen is een diploma niet noodzakelijk. Belangrijker dan een diploma zijn de vaardigheden en eigenschappen die je nodig hebt om succesvol te zijn in dit vakgebied.

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Wij kijken graag met je mee.

Vaardigheden die van pas komen in bij administratieve taken.

In een functie administratief medewerker zijn de volgende competenties belangrijk:

Communicatief vaardig:

Jij als administratief medewerker houdt van het contact met mensen. Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn dan ook erg belangrijk in deze rol, zowel in de mondelinge communicatie als in de schriftelijke communicatie.

Organisatorische vaardigheden:

Daarnaast beschik jij als administratief medewerker over goede organisatorische vaardigheden en heb je oog voor detail.

Software:

Administratieve medewerkers hebben daarnaast ook kennis nodig van kantoorsoftware zoals Microsoft Office.

Multitasking:

Multitasken zit als Administratief medewerker in je bloed. Jij kan goed verschillende taken gelijktijdig uitvoeren en kan je hoofd koel houden.

Zelfstandigheid:

Daarnaast beschikt een administratief medewerker over een proactieve en zelfstandige werkmentaliteit.

Wat wordt er van jou verwacht als administratief medewerker?

Als administratief medewerker wordt er van jou verwacht dat je nauwkeurig en efficiënt werkt binnen het brede takenpakket. Je bent ook in staat om deadlines te halen en prioriteiten te stellen. Jij hebt het zicht op wat belangrijk is en welke werkzaamheden wel even kunnen wachten.

Daarnaast is het belangrijk dat je klantgericht bent en goede communicatieve vaardigheden bezit, omdat je regelmatig met collega's samenwerkt en contact hebt met externe partijen. Als administratief medewerker fungeer je als een belangrijk aanspreekpunt en moet in staat zijn om vragen en verzoeken professioneel af te handelen.

Flexibiliteit en het vermogen om onder druk te werken zijn ook waardevolle eigenschappen, aangezien de administratieve taken vaak urgent kunnen zijn.

Waar kun jij aan de slag als administratief medeweker?

Het beroep van een administratief medewerker is veelgevraagd en er zijn tal van mogelijkheden om aan de slag te gaan. Een administratief medewerker vindt werkgelegenheid in verschillende sectoren, waaronder:

Bedrijven:

Zowel grote als kleine bedrijven hebben een administratief nodig om de dagelijkse operationele taken te ondersteunen.

Overheidsinstellingen:

Gemeenten, provincies en andere overheidsinstanties hebben administratief personeel nodig om de administratieve werkzaamheden uit te voeren.

Non-profitorganisaties:

Organisaties zonder winstoogmerk hebben ook administratieve ondersteuning nodig om hun activiteiten efficiënt te laten verlopen.

Onderwijsinstellingen:

Scholen en universiteiten hebben secretarieel medewerker nodig om administratieve taken uit te voeren, zoals studentenregistratie en het bijhouden van academische gegevens.

Hoe gaat jouw toekomst eruit zien als administratief medewerker?

Als administratief medewerker heb je een solide basis om verder te groeien in je carrière. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheid, zoals senior administratief medewerker, teamleider of zelfs managementposities binnen administratieve afdelingen.

Bovendien zijn de vaardigheden die je als administratief medewerker ontwikkelt, overdraagbaar naar andere gebieden van werk, waardoor je flexibiliteit hebt in je loopbaantraject.

What’s in it for you?

Nu je een idee hebt van wat het beroep van een administratief medewerker inhoudt, vraag je je misschien af wat het voordeel is van het kiezen van deze carrière. Hier zijn enkele voordelen die je kunt verwachten:

Stabiliteit:

Administratieve functies zijn vaak stabiel en bieden een goede werk-privébalans.

Diverse taken:

Als administratief medewerker krijg je te maken met verschillende taken en werk je samen met verschillende mensen, waardoor elke dag anders kan zijn.

Groeimogelijkheden:

Met de juiste ervaring en vaardigheden kun je doorgroeien naar hogere functies binnen het vakgebied.

Transferable skills:

De vaardigheden die je als administratief medewerker ontwikkelt, zoals organisatie, communicatie en probleemoplossing, zijn waardevol in veel andere beroepen.

Het salaris van een administratief medewerker

Het salaris van een administratief medewerker kan variëren afhankelijk van factoren, waaronder het niveau van ervaring, de locatie, de sector en de grootte van de organisatie. Over het algemeen kun je echter een redelijk inkomen verwachten als administratief medewerker.

In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een administratief medewerker tussen de €2.000 en €3.000 bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband. Dit bedrag kan hoger of lager zijn, afhankelijk van bovengenoemde factoren. Naarmate je meer ervaring opdoet en hogere functies bereikt, kan je salaris ook toenemen.

Het is belangrijk op te merken dat naast het basissalaris, administratief medewerkers vaak recht hebben op secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, een dertiende maand, reiskostenvergoeding en pensioenregelingen. Deze extra voordelen dragen bij aan het totale pakket dat je als administratief medewerker ontvangt.

Wil jij meer informatie over het salaris van een administratief medewerker? Lees dan onze salaris blog.

Conclusie over het beroep administratief medewerker

In deze blog hebben we uitgebreid gesproken over het beroep van een administratief medewerker. We hebben besproken wat een administratief medewerker precies doet, hoe je er een kunt worden en wat je kunt verwachten als je voor deze carrière kiest.

We hebben benadrukt dat communicatieve vaardigheden, organisatorische vaardigheden en een proactieve werkmentaliteit essentieel zijn voor succes in dit vakgebied.

We hebben ook benoemd waar je als administratief medewerker aan de slag kunt, de groeimogelijkheden die je kunt verwachten en de voordelen die deze carrière met zich meebrengt, zoals stabiliteit en transferable skills. Ten slotte hebben we het belang van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden besproken.

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een administratief medewerker, raden we je aan onze blog over hoe je een administratief medewerker kunt worden te lezen. Daarin gaan we dieper in op de stappen die je kunt nemen om dit beroep te bereiken.

We hopen dat deze blog je een duidelijk inzicht heeft gegeven in het beroep van een administratief medewerker. Het is een veelzijdig en waardevol beroep binnen organisaties, en met de juiste vaardigheden en inzet kun je een lonende carrière opbouwen als administratief medewerker.

van nes + plaisier

Van nes + plaisier heeft uiteenlopende mogelijkheden beschikbaar op gebied van administratie. Benieuwd naar onze vacatures voor administratief medewerker, financieel administratief medewerker of commercieel administratief medewerker? Bekijk onze vacatures direct!